SINUN VAIKUTUKSESI KULUTTAJANA

Matka kohti kestävämpää tulevaisuutta ei pääty siihen, kun tuotteemme lähtevät varastolta. Iso osa vaatteiden ympäristövaikutuksesta riippuu sinusta ja siitä, mitä sinä päätät tehdä vaatteillasi. Tästä löydät muutamia ajattelemisen arvoisia vinkkejä, joiden avulla voit vähentää vaatteidesi ympäristövaikutusta ja toimia vastuullisemmin.

Käytä runsaasti

Voit käyttää vaatteitasi ennen pesua useamman kerran kuin luulet. Ehkä voisit kokeilla käyttää trikoitasi 2‒3 kertaa, ennen kuin heität ne pyykkikoriin.

Hyvä vinkki on tuulettaa vaatteet hikisen treenin jälkeen. Ripusta ne hetkeksi ulos, niin ne tuntuvat taas raikkailta.

Voit myös vähentää vaatteidesi suhteellista ympäristövaikutusta 50 prosentilla käyttämällä niitä kaksi kertaa pidempään! (Lähde: EYK)

Pese varovasti

Pesuohjeissa kerrotaan korkein lämpötila, jossa vaate voidaan pestä, mutta voit pestä vaatteen myös viileämmällä ohjelmalla. Kokeile pestä vaatteesi 30 asteessa, jos niissä ei ole paljon tahroja. Ympäristö kiittää.

Voit myös pestä vaatteesi siihen tarkoitetuissa pesupusseissa vähentääksesi mikromuovisaastetta, joka tyypillisesti lähtee synteettisistä materiaaleista pesun aikana. Tutustu esim. GuppyFriend-pesupusseihin.

Kierrätä asianmukaisesti

Kun et enää halua pitää ICIW-vaatteitasi, anna ne pois, kokeile myydä ne kirpputorilla, lahjoita ne hyväntekeväisyyteen tai vie ne ainakin tekstiilikierrätykseen, jotta ne voivat saada toisen elämän!

Pidä huolta siitä, että lajittelet vaatteiden mukana tulevat muovipussit ja tuoteselosteet asianmukaisesti muovin- ja paperinkeräykseen, jotta myös ne voidaan kierrättää.

Vähennä palautuksia

Jokainen palauttamasi tuote tarkoittaa vaatteille ylimääräistä matkaa, joka taas tarkoittaa ylimääräisiä CO2-päästöjä. Joten harkitsethan tarkkaan vaatteidesi palauttamista tai tilaa sama tuote kahdessa eri koossa.

Ehkä sinulla on ystävä, joka olisi kiitollinen niistä vaatteista, jotka eivät sopineet sinulle? Tai olisiko vaate kenties täydellinen joululahja siskollesi/veljellesi/vanhemmallesi?

Teemme parhaamme minimoidaksemme palautusjätteen. Vuodesta 2021 lähtien olemme säästäneet yli 20 000 myyntikelvotonta palautettua tuotetta palauttamalla ne alkuperäiseen kuntoonsa, ja olemme siksi voineet myydä ne uudelleen.